trečiadienis, gruodžio 08, 2010

Apsikuopkim spintas prieš Kalėdas :)

Paskutiniu metu labai daug visko perku. Ne, visai ne Kalėdines dovanas, ką iš tiesų turėčiau pirkti. Kaip ne keista, labai daug visko perku sau. Nes paskutiniu metu man bais liūdna. O vienas geriausių būdų liūdesiui užmušti - čia jau visi žino - yra leisti pinigus. Ir būtent, ne eiti "pasishopinti", o leisti pinigus. Ir kuo nesąmoningesnė pinigų suma konkrečiam daiktui išleidžiama, tuo greičiau liūdesio emocija pakeičiama kita. Pavyzdžiui, vat vakar nusipirkau kojines. Tokias megztas, iki kelių. Violetines. Ir dar su bumbulais. Vienu žodžiu, tokias, kurias gal kokį kartą gyvenime ir užsimausiu. O suplojau beveik penkiasdešimt litų!!! Absurdas, ne kitaip. Bet už tai, kaip suveikė! Jeigu pakeliui į parduotuvę mintyse vis burnojau ant... ai, nesvarbu, ant ko, žodžiui burnojau ant kai ko (ir dėl to, aišku, labai liūdėjau), tai grįždama atgalios liūdesio visai nebejaučiau. Tik pyktį. Ant savęs. Ėjau ir bumbėjau sau: "Kvaiša. Tikra kvaiša. Tokius pinigus mokėt! Eik, grįžk atgal į parduotuvę ir grąžink, kol dar ne vėlu!". Rimtai, jeigu liūdite ir to liūdesio kuo greičiau norite atsikratyti, kuo greičiau eikite į parduotuvę ir leiskite pinigus. Ir ne kokiems ten žaislams su 40% nuolaida, o kažkam visiškai absurdiško.

Taigi, paskutiniu metu nemažai visko įsigijau. Tiek nemažai, kad net pradėjau galvoti, kad turbūt pats laikas būtų peržiūrėti savo spintą, bo jau ten niekas nebetelpa. Man labai patinka vienas susitarimas draugės šeimoje: ji su vyru yra sutarusi, kad nusipirkusi vieną daiktą, mainais turi atsisakyti kažkokio seno. Aš sau tyliai galvoju, kad labai gerai būtų ir man tokio principo laikytis, bet kol kas niekam apie tai nesakau, kad paskui neverstų iš tiesų manęs taip daryti.

Ir įdomiausia, kad vos tik pagalvojau, jog būtų gerai pasidaryti generalinę tvarką spintoje (gi be visa ko, reikia man atsirinkti ir rūbus, kurie tiktų prie mano violetinių kojinių!), į rankas pateko knyga, kurioj kaip tik ir rašoma, kaip gi tą spintą reiktų tvarkytis. Turbūt galvojat, iš kur tokias knygas traukiu, kad tokius patarimus ten rašo, tai tuoj papasakosiu. Žodžiu, turiu aš tokią knygą, kuri vadinasi "1000 ways to be a slightly better woman", parvežė man ją draugė G. iš Kanados. Iš pradžių labai įtariai į šią knygą žiūrėjau (dar to betrūko, kad tokias knygas skaityt pradėčiau!", bet, žinokit, paaiškėjo, kad tai labai smagi knyga. Laikau ją vonioj, ir kai jau sugalvoju ilgiau pamirkti vandeny, išsitraukiu ją, atsiverčiu bet kokį puslapį ir skaitau. Ir vakar kaip tyčia atsiverčiau ten, kur ir buvo surašyti patarimai, kaip gi reiktų tvarkyti spintas.

Aš dar prie savosios nepriėjau, bet kadangi apsikuopti prieš Kalėdas visiems yra ne pro šalį, tai dalinuosi tais patarimais ir su jumis:

1. Pirmiausia viską išimk iš spintos. TAIP, VISKĄ.

2. Kruopščiai nuvalyk visas lentynas, išplauk-išsiurbliuok grindis, nuvalyk dulkes nuo visų pakabų.

3. Sudėk atgal visa tai, ką nešioji DAŽNAI ir kas yra geros būklės, tinkamo dydžio ir tinka šiam sezonui. Tai, kam išleidai didžiausią sumą pinigų, bet nešioji mažai, į šį sąrašą nepatenka. Tik džinsus, kuriuos išsitrauki kasdien, palaidinę, kurios sieki kiekviena ypatinga proga ar seksualius batus, su kuriais gali nepavargdama nužygiuoti penkis kilometrus.

4. Šioje stadijoje daugumos moterų spinta vis dar bus apytuštė. Sekantis žingsnis yra atgal į spintą sudėti tai, kas yra tinkamo dydžio, einamojo sezono ir kas buvo nešiota mažiausiai tris kartus per paskutinį pusmetį.

5. Gali būti, kad daiktų ne spintoje yra vis dar daugiau nei joje. Dabar pereik prie RŪŠIAVIMO. Į pirmą grupę patenka visi rūbai, kurie ne visai tinkamo dydžio arba su kuriais jautiesi siaubingai - šiuos iš karto atidėk į labdaros maišą.

6. Antrai grupei priklauso sezoniniai daiktai. Prieš sukomplektuodama juos ir padėdama saugoti "iki kito sezono", gerai apžiūrėk, ar nėra likusių jokių dėmių ant jų - niekas kitas taip netraukia visokiausius kandis, kaip užsilikę nešvarumai.

7. Trečioji grupė sudaryta iš rūbų-daiktų, kuriuos nešiojai seniai seniai, įsigijai už nežmoniškus pinigus, kurie tau kelia įvairiausius sentimentus arba kuriuos tu tiesiog, be jokio paaiškinimo, myli. Vietoj to, kad tiesiog sudėtum šiuos daiktus atgal į spintą arba verstum save juos išmesti tučtuojau, sukrauk juos į atskirą dėžę ir atidėk šį sprendimą dar pusmečiui ar metams. Jeigu per šį laikotarpį jų nepasigesi, yra nemažai šansų, kad jau be skaudamos širdies galėsi jais atsikratyti. Arba atvirkščiai, pamačiusi, kad kažko nuoširdžiai ilgiesi, galėsi bet kada išsitraukti iš dėžės.

8. Labai geras patarimas, kaip išsaugoti rūbų-daiktų, su kuriais jau tikrai pribrendo metas atsisveikinti, prisiminimą: nufotografuok juos ir šiomis fotografijomis išklijuok spintos vidų.

Patarimų šaltinis: Pamela Redmond Satran "1000 ways to be a slightly better woman".

Gero tvarkymosi!

11 komentarų:

  1. Niu vat kai man liūdna ir aš pinigus leidžiu, tik visada to pinigų leidimo tema vienoda "pasidaryk pats". Ir beje, kai kraustantis pamačiau kiek visko sukaputa ir kiek dėžių teko skirti būtent tokiems daiktams baugu pasidarė. Pasakiau sau gana, bet praeitą savaitę vieną vakarą buvo taip liūdna, kad šiandien į namus atkeliavo vėl naujas siuntinys su dažais kermaikai, mozaikomis ir t.t. :))) O kas liečia rūbų spinta tai pas mane ji visuomet pustuštė, nėr nei ką tvakryt :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pas mane rūbų spinta yra iš tikrųjų visa ko spinta, tai man net baugu pradėti ją kraustyti :). Bet vis tiek vis stumiu save link to pasiryžimo :).
    Bet prieš Kalėdas gal visiems šiek tiek būna liūdna, ką? Ta karštligė, kaip ne kaip, vis tiek veikia :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man taip liūdna kaip šiemet buvo tik tas pirmas Kalėdas kai vos keli mėnėsiai buvau atvykus į Vokietiją ir švęsti teko toli nuo savų, o šiemet vėl kažkas paanšaus, miestas be jokio pažįstamo ką jau kalbėt apie draugus. Taip kad neliūdėt neįmanoma :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oi, kaip sunku tie pokyčiai ir ta adaptacija... Gaila, kad tenka ją pergyventi būtent prieš Kalėdas... Laikykis :)
    Ps. Pas tave nepakomentavau, bet man tokia graži ta tavo metų trilogija su metų laikais! Tik vasaros tikrai trūksta - būtinai skirk kokią dieną ir nuvažiuok ten vasarą :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na reiks tada bent porą dienų skirti, 1100 km per dieną nelabai gundančiai skamba :) Ieškosim šiemet čia vietos kurią įamžinti keturis kartus per metus

    AtsakytiPanaikinti
  6. Inga, o aš dabar pagalvojau kam tau save kankinti su spintos tvarkymu jei vistiek artėja kraustymasis, va tada tai tikrai išmesi ne tik tai kas tikrai nereikalinga, bet ir tai ką kada nors gal ir būtų galima panaudoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oi, jei 1100 km, tai tikrai ieškokit kitos vietos :). Aš, kai geriausiu atveju kraustausi persinešdama daiktus per gatvę, apie tiek kilometrų net nepagalvojau :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Šaunūs patarimai, nors spintoj dar daug vietos yra, bet tikrai turiu rūbų kurių jau nebenešioju, arba labai retai nešioju.

    Ir man kartais užeina pirkimo manija, bet džiaugiuosi, kad daug pinigų vėjais nepaleidžiu. Ką aš dažniausiai perku?
    Kad turbūt visko po truputį, kartais kokį rūbą (laikausi taisyklės rinktis tik iš tų su nuolaida, kurių pas mus gausu), ant batų kažkaip nesu pamišusi. Kartais kokį niekiuką namams nuperku, kartais, kaip Eglė minėjo, iš "pasidaryk pats" serijos. Kartais kokią knygą (nors beveik visada iš bibliotekos jas imu) ar puzzle (dievinu juos!), taip pat labai mėgstu gražius ir prasmingus atvirukus :)
    Džiaugiuosi, kad aš (bent jau kol kas) valdau pinigus, ne jie mane :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Egle, kraustysimės mes dar oiii kaip negreitai... :). Po metų turbūt kokių :). Dabar esame tik visokių pertvarų griovime/statyme, tik nuo Naujų Metų startuojame su vidaus įrengimu (na, bent jau planas toks). O kiek įsirenginėsime, net neįsivaizduojam - labai sunku dabar numatyt finansus. Aišku, norisi gal ir kuo greičiau, bet žiūrėsim, kaip gausis. Kita vertus, aš jau iš praeito buto kai krausčiausi į dabartinį, irgi galvojau, kad kraustydamasi viską išmesiu, ir nieko man iš to neišėjo - tingėjau rūšiuoti daiktus, todėl tik į dėžes suverčiau ir viską į naujus namus parsigabenau :). Todėl geriau jau nors šiek tiek apsikuopsiu dabar :)

    Egle (Angelino mama:)), aš irgi labai draugauju su pinigais - nors kartais leidžiu sau "nukrypti nuo normos", bet iš tiesų niekada nebūna taip, kad visiškai užsimirščiau, arba kad mėnesio išlaidos viršytų pajamas, o ne - šito principo labai žiūriu :). Dar daugiau: net skurpulingai vedu namų buhalteriją :). Ir specialybė, beje, mano yra tokia: buhalterija-auditas, nors niekada gyvenime nedirbau pagal ją :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Inga, žinoma kad prieš Kalėdas visiems šiek tiek būna liūdna. O priežastis manau labai paprasta - mažai saulės, greitai temsta, mažai laiko praleidi gryname ore, dar neretai visokie metų galo darbai sugriūna. Ir nieko tai nesusiję su pačiom Kalėdom manau. Tiesiog norisi kaip meškai lysti į urvą ir miegoti iki pat pavasario:) Arba išvažiuoti ten kur šilta ir šviečia saulė:)

    Kas dėl patarimų - siūlyčiau pasirūpinti, kad namuose būtų geras apšvietimas, o ne prieblanda. O ir šiaip - kas per įprotis ėsti save priekaištaujant? Drop that.

    Beje, del tų violetinių kojiniu - duok pasimatuot, gal man jos tiks? Kažkur skaičiau, kad ši sezoną violetinė spalva madinga, o dar tie valiūkiški bumbulai...
    :D

    Rimantas

    AtsakytiPanaikinti
  11. Oi, Rimantai, neabejoju, kad ir tau jos tiktų, nes rašo "one size". Ir jos tokios didžiuuulės :). Bet vis tiek neduosiu - užsimoviau vieną kartą, sesuo pamačiusi be galo gyrė (kiek mokėjau tada nesakiau, kad jos entuziasmas neišblėstų :) ), tad žinok pasiliksiu sau. Bet jeigu kada norėtum pasipuošt - duok žinot, susiderinsim :)

    AtsakytiPanaikinti