trečiadienis, vasario 16, 2011

Migdymosi ypatumai. Žaidimas su virvelėmis

Pietūs yra bene smagiausia dienos dalis man. Ne tik todėl, kad užmigdžiusi vaikus pagaliau gaunu laiko sau, bet ir todėl, kad man be galo patinka mūsų migdymosi ritualas. Šiaip, net keista, nes būtent šios dalies baimindavausi labiausiai (ir prieš susilaukdama Juliuko, ir prieš apsispręsdama iš darželio kartu su Justu parsivesti ir Paulytę).

Tačiau dabar migdymosi ritualiai einasi taip sklandžiai, kad net nesitiki. Visų pirma, atėjus nustatytam laikui miegoti, aš tik pliaukštelėju rankomis ir sakau: "Vaikai! Metas pienui! Susirandam savo buteliukus!". Ir iš visų pakampių sulyg tais žodžiais ima plūsti vaikai, kiekvienas savo buteliuku nešinas:). Įdomiausia, kad pvz. Julius ir Paulina savo buteliukus kuo puikiausiai atskiria, nors šie ir beveik identiški - skiriasi tik atspalvis (vienas naujesnis, kitas senesnis). Sulaukę pašildyto pieno su medumi, visa trijulė skuodžia prie knygų lentynos, kur kiekvienas išsirenka po knygutę (arba dvi). Ir braukiam visi draugiškai į lovą.

Ir kaip man gražu būna žiūrėti, kai jie, visi trys sukritę, geria savo pieną ir klausosi pasakų! Tiesa, kiekvieną dieną būna ginčai, kieno gi knyga bus skaitoma pirmiausia, tačiau paskutiniu metu įvedėm gana gerą "rotaciją", tad visai neblogai susitariam tuo klausimu. O vaizdelis lovoje tuo metu atrodo maždaug taip (na, čia dar reikia įsivaizduoti mane dešinėje, nes aš irgi guliu su jais:) ):
O dar geresnis vaizdas būna, kai jie jau užmiega, nes net ir miegodami knygų iš rankų nepaleidžia (na, nebent aš, praeidama pro šalį, visas surenku).
Būtent šito knygų skaitymo metu pastebėjau, kad Juliukas labai mėgsta verti virveles. Gana keistas derinys knygos ir virvelės, tiesa? Tačiau tikrai, būtent taip ir buvo. Turime mes vieną tokią knygutę, kuri moko užsirišti batukus (Ineta Justukui yra dovanojusi). Vieną vakarą Justas ją išsitraukė, ir iš karto ji tapo to vakaro "vinimi": abu broliai paeiliui rišo batukus (na, ką ten rišo - tik varstė virveles) ir baisiausiai juokėsi, ypatingai, jeigu pavykdavo "priešininkui" pagauti virvelę iš kitos pusės. Nuo to vakaro ši knygelė kurį laiką buvo Juliaus mylimiausia: atėjus metui miegoti, jis rinkdavosi būtent ją.

Kita situacija, atkreipusi mano dėmesį į tai, kad Juliui labai patinka verti virveles į skylutes (o juk tai labai skatina smulkiąją motoriką) buvo Valentino dienos išvakarėse, kuomet darėme širdeles. Vat tą dieną nusprendžiau, kad šita situacija reikia pasinaudoti, ir iš karto sugalvojau pagaminti lavinantį žaidimą. Pati sugalvojau! Iš pradžių bais buvau savim patenkinta, tačiau vėliau perskaičius Eglės blog'e, kad ji tokio tipo žaidimą irgi yra gavusi dovanų (ir jis irgi yra rankų darbo!), supratau, kad ta mano idėja nėra tokia jau geniali, kaip kad man iš pradžių pasirodė. Bet kad jau buvau nusprendus apie šį savo atradimą parašyti blog'e, tai ir toliau to laikysiuos.
Žaidimo esmė labai paprasta, o pasigaminti jį man užtruko gal 10 minučių. Na, turbūt pagaminimo laikas nieko nenustebins, nes tas ir iš pačio rezultato matyti, bet prieš pradėdami iš manęs juoktis, turėkite omeny, kad tai turėjo būti tik laikinas variantas t.y. iki tol, kol prisiruošiu pagaminti gražesnį, patvaresnį, tvirtesnį ir visa kuo geresnį variantą. Bet juk žinote, kaip būna su tais "laikinais"... Gerai žmonės sako: "Nieko nėra pastovesnio už laikiną":). Taigi, supratusi, kad mums reikia lavinamo žaidimo su virvelėmis, aš tiesiog paėmiau baltą kartono lapą, ir su skylamušiu išmušiau daug skylučių - pro jas, be abejo, versime virvutę. O kad žaislas ne tik skatintų smulkiąją motoriką, bet dar ir lavintų, dar padariau štai ką:

1. Prie kiekvienos skylutės prirašiau po skaičių;
2. Aplink kiekvieną skylutę nupiešiau po geometrinę figūrą;
3. Geometrines figūras nuspalvinau skirtingom spalvom.

O žaisti galima be galo įvairiai. Pavyzdžiui, Julius tiesiog varsto virvelę. Justui duodu konkrečias užduotis: surišti visus trikampius, sujungti skaičius nuo vieno iki dešimt, sujungti skaičius pagal spalvas ir t.t. Ateityje galvoju duoti surinkti jau ne konkrečias figūras, o sekas (pvz. užrašyčiau jam ant lapelio seką trikampis-kvadratas-apskritimas, ir jis pagal schemą turėtų jas sujungti). Jeigu ir toliau mums taip sėkmingai eisis žaisti, galvoju, kad gal reikės panašų variantą padaryti ir su raidėmis, nes kol kas raidžių dar nelabai pažįstame.
Galbūt ir Jums ši idėja pasirodys naudinga :)

8 komentarai:

  1. Super! Aušrinei irgi patinka varstyti virveles, tik aš nebuvau tokia gudri ir nesugalvojau pati pasidaryti, o nupirkau jai tokį medį su žvėriukais varstymui. Va tokį http://www.homeshop.lt/img/p/171-522-large.jpg

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, čia turbūt dar ir pagal spalvas tuos raištelius reikia rišti, taip? Nemačiau tokių pirkti parduotuvėje.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Genialus žaidimas! Taip jį įvairiais būdais galima žaisti. O ir vidury lapo tau pasisekė skylamušiu skylutes išmušti, ar kirpai jas?
    Reikės ir mums kada kažką panašaus pasidaryti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Egle, aš taip... sulenkdavau tą kartono lapą, ir tada mušdavau su skylamušiu. Bet turbūt yra ir gerokai dailesnis būdas toms skylėms išmušti

    AtsakytiPanaikinti
  5. Inga, instrukcijos tai nebuvo prie to medžio :)) Bet manau, galima prikurti savų taisyklių, jei tik norisi :) Aš jį pirkau CUPe - nepamenu kaip vadinasi ta parduotuvėlė, bet ten daug medinių žaislų visokių.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tai turbūt, kad taisykles bet kokias galima susikurti :). Aš dar pamiršau parašyt, kad man labai patiko Eglės pasiūtas medis - tik tokio pasisiūt vilties neturiu :) http://blog.family-elvikis.com/blog-post/2010/02/24/medis/

    AtsakytiPanaikinti
  7. Deja, tas pienukas su medumi peilis jusu vaiku dantukams. Rimtai!!! Gal pakeiskit i kokia NESALDINTA melisu ar pan. arbatele arba ridenkit visus tris is lovos issikalauti burnyciu pries uzmiegant.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Anonimiškas, jau žinau... :(. Justo dantys iškirmiję tiesiog juodai, jau nuo šio mėnesio pradedam lankytis pas stomatologą.

    Vakare jie valosi dantis kuomet išgeria savo pieną, gal reikės tą pačią sistemą įvesti ir dieną. Arba tiesiog gal tikrai reikės pereiti prie arbatų, nors tam jie laaabai priešinasi.

    AtsakytiPanaikinti