Šiandien pirmą kartą kepiau mamos tortą. Atrodo, kas čia ypatinga – saldumynus aš dar ir ojojoj kaip mėgstu kepti... Ir kepu turbūt kas trečią dieną... O ypatinga čia buvo tai, kad šis tortas man visą gyvenimą buvo susijęs su ypatingu sudėtingumu: pusę dienos (kaip aš visada įsivaizduodavau, nes niekada nemačiau tiksliai, kada procesas prasideda ir baigiasi, nes mama dažniausiai tortą kepdavo jau vėlai vėlai vakare, kai mes nueidavome miegoti) reikia kočioti milijoną lakštų, vėliau juos atskirai vieną po kito kepti ir tada jau pertepti... Aš labiau mėgstu darbus, kurie tepš lepšt ir pasidaro. Tačiau šis tortas yra ypatingas. Jis sekė mane (ir visus mano giminiečius) visą vaikystę: jį kepė močiutė, mama, teta... Nebūdavo tokios šventės, kad ant stalo nestovėtų mamos Pensininkas (tik jau neklauskit, kodėl būtent taip vadinasi). Iki šiol labai gerai prisimenu, kad mamai padarius pertepimo padažą, mes visi zyzdavom, kad leistų jo paragauti (iš esmės, turbūt ir patys galėdavom jį susimaišyti, bet kažkaip patiems pasidarius jokio smagumo valgyti tą grietinės/cukraus derinį nebelikdavo), ir aš niekaip nesuprasdavau, na kodėl mama negali to padažo padaryti nors šiek tiek daugiau, kad ir mums liktų tiesiog pakabliavimui... Taip pat gerai prisimenu, kad paprastai pačią pirmą šventimo dieną, kai jau būdavai gerokai prisikirtęs, torto nedaug ir tilpdavo, tačiau iš ryto, pirma mintis, atėjusi į galvą, būdavo: ar dar liko torto? Ir skuosdavai ryti, kol kiti nepabudo.
Kadangi tortas visada asocijavosi su labai dideliu sudėtingumo lygiu, iš esmės aš jo niekada ir neketinau kepti. Be to, man atrodė, kad galbūt tas tortas man skanus vien dėl to, kad jis yra tarsi visų mūsų švenčių atributas. Tačiau kuomet pamačiau, kaip mano brangiausiasis jį šlemščia (o šiaip jis tikrai nėra saldumynų mėgėjas), nutariau, kad atėjo pats laikas ir man išmokti jį gaminti, ir sulaukusi jo gimimo dienos (dovanos, aišku, kaip visada neturėjau, o pirkti bet ko tikrai neketinau) kibau į darbus: minkiau, kočiojau, kišau į orkaitę... O Justas, lygiai taip pat, kaip ir aš vaikystėje, sukiojosi aplinkui zyzdamas ir vis rodydamas į puodą su grietinės padažu, kad duočiau jam palaižyti. Duodavau. Kitaip nei mama, aš to padažo prisidariau daug daugiau, nei recepte buvo parašyta - kažkaip receptinės dozės pertepimams man neužteko.
Gauto rezultato receptą pateikiu žemiau, o torto foto jau matėte įrašo pradžioje (tortas, deja, jau prakąstas, nes pamiršau nufotkinti iš karto)
Tiesa, dar viena smulkmena: šis tortas yra vienintelis tortas, kurį valgo ir mano vyresnėlis Paulius. Ir kuo gi tai paaiškinti, aaa?
Pensininkas
4 kiaušiniai
4 šaukštai medaus
2 stiklinės cukraus
2 valg.šaukštai grietinės
2 arb.šaukšteliai sodos + galima citriną išspausti
7 stiklinės miltų
Kremui
1.5 litro grietinės
1,5 stiklinės cukraus pudros
1.5 arb. šaukštelio citrinos rūgšties
Eiga:
Išsukti kiaušinius su medumi ir cukrumi. Nugesinti sodą su grietine, ir sudėti į kiaušinių masę. Palaipsniui pilti miltų stiklines ir užminkyti tešlą. Tuomet imti po gabaliuką tešlos ir kočioti kaip galima plonesnius blynus. Paėmus norimo dydžio lėkštę išpjauti skritulį, dėti ant folijos ir – į orkaitę. Ir taip visus. Iškepa tikrai greitai, todėl aš vis užmesdavau akį į orkaitę, kokia ten situacija. O kad viskas vyktų greičiau, orkaitėje kepiau po tris blynus vienu metu.
Pasiruošti pertepimą, ir, blynams atšalus, pertepti juo blynus. Tik negailėti kremo, nes kitaip gausis sausas tortas! Sluoksniavimas blynas/pertepimas/blynas turi baigtis grietinės sluoksniu.
Geriausia tortą kepti iš vakaro, nes kremas turi susigerti į blynus. Tuomet iš ryto apdailinti kraštus, papuošti viršų (aš tam reikalui sunaudojau vieną blyną: sutarkavau jį ir apibarsčiau viršų ir šonus. Tuomet uždėjau ornamentą (dar močiutės, amžinaatilsį, pieštą) ir pabarsčiau kakava.
Ir viskas! Skanaus!
Kadangi tortas visada asocijavosi su labai dideliu sudėtingumo lygiu, iš esmės aš jo niekada ir neketinau kepti. Be to, man atrodė, kad galbūt tas tortas man skanus vien dėl to, kad jis yra tarsi visų mūsų švenčių atributas. Tačiau kuomet pamačiau, kaip mano brangiausiasis jį šlemščia (o šiaip jis tikrai nėra saldumynų mėgėjas), nutariau, kad atėjo pats laikas ir man išmokti jį gaminti, ir sulaukusi jo gimimo dienos (dovanos, aišku, kaip visada neturėjau, o pirkti bet ko tikrai neketinau) kibau į darbus: minkiau, kočiojau, kišau į orkaitę... O Justas, lygiai taip pat, kaip ir aš vaikystėje, sukiojosi aplinkui zyzdamas ir vis rodydamas į puodą su grietinės padažu, kad duočiau jam palaižyti. Duodavau. Kitaip nei mama, aš to padažo prisidariau daug daugiau, nei recepte buvo parašyta - kažkaip receptinės dozės pertepimams man neužteko.
Gauto rezultato receptą pateikiu žemiau, o torto foto jau matėte įrašo pradžioje (tortas, deja, jau prakąstas, nes pamiršau nufotkinti iš karto)
Tiesa, dar viena smulkmena: šis tortas yra vienintelis tortas, kurį valgo ir mano vyresnėlis Paulius. Ir kuo gi tai paaiškinti, aaa?
Pensininkas
4 kiaušiniai
4 šaukštai medaus
2 stiklinės cukraus
2 valg.šaukštai grietinės
2 arb.šaukšteliai sodos + galima citriną išspausti
7 stiklinės miltų
Kremui
1.5 litro grietinės
1,5 stiklinės cukraus pudros
1.5 arb. šaukštelio citrinos rūgšties
Eiga:
Išsukti kiaušinius su medumi ir cukrumi. Nugesinti sodą su grietine, ir sudėti į kiaušinių masę. Palaipsniui pilti miltų stiklines ir užminkyti tešlą. Tuomet imti po gabaliuką tešlos ir kočioti kaip galima plonesnius blynus. Paėmus norimo dydžio lėkštę išpjauti skritulį, dėti ant folijos ir – į orkaitę. Ir taip visus. Iškepa tikrai greitai, todėl aš vis užmesdavau akį į orkaitę, kokia ten situacija. O kad viskas vyktų greičiau, orkaitėje kepiau po tris blynus vienu metu.
Pasiruošti pertepimą, ir, blynams atšalus, pertepti juo blynus. Tik negailėti kremo, nes kitaip gausis sausas tortas! Sluoksniavimas blynas/pertepimas/blynas turi baigtis grietinės sluoksniu.
Geriausia tortą kepti iš vakaro, nes kremas turi susigerti į blynus. Tuomet iš ryto apdailinti kraštus, papuošti viršų (aš tam reikalui sunaudojau vieną blyną: sutarkavau jį ir apibarsčiau viršų ir šonus. Tuomet uždėjau ornamentą (dar močiutės, amžinaatilsį, pieštą) ir pabarsčiau kakava.
Ir viskas! Skanaus!
Na va panasia istorija ir as pergyvenu
AtsakytiPanaikintinostalgija tortui: mociute kepe, mama kepe atejo ir man laikas, bandysim islaikyti tradicija likti pensininkais ;)
skaičiau ir vos neverkiau... mano mama visada kepdavo šį tortą. Visada visi laukdavo Verutės pensininko. Dabar mama sunkiai serga, ne iki tortų jai. O ryt sesers 40 metis ir planuoju jos šventei jį padaryti, labai tikiuosi, kad pavyks.
PanaikintiDanielisa, laikykis... Linkiu, kad tortas išeitų taip, kaip turi, gražios gimtadienio šventės ir sveikatos mamytei!
Panaikintiačiū už palinkėjimą. Deja mamai jau niekas negali padėti... Tad bandysime bent šventę pasidaryti gražią. Lakštai jau iškepti, belieka pertepimą pasidaryti.
PanaikintiŽiūriu torto pavadinimas tas pats, bet pačių blynų sudėtis skiriasi. Mano mamytės receptas kiek kitoks, na, bet tradicija ir pati idėja ta pati :)
Tuomet, Daniela, linkiu stiprybės atlaikyti šį laikotarpį. Tiek tau, tiek mamytei.
Panaikinti:)
AtsakytiPanaikintiBet labai gražu šeimoje palaikyti tradicijas, man taip atrodo:)
mano mama irgi tokį pat kepdavo :) ir mes aplinkui zyzdavome to kremo... gal ir man pribrendo reikalas jį iškepti?
AtsakytiPanaikintio sviesto tikrai nereikia????????????kazkokie ziauriai kieti blynai gavos...
AtsakytiPanaikintiNe, nereikia. Nežinau, kas yra "žiauriai" kieti, bet blynai ir turi būti pakankamai kieti. Vėliau į juos įsigeria grietinės sluoksnis.
AtsakytiPanaikintiNegaliu apsakyti džiaugsmo radus šitą receptą...nuo vaiskystės man burnoje likęs šito torto skonis, kurį kepdavo močiutė..deja, tada buvau per maža, kad rūpėtų recepto paklausti, o dabar jau nebėra ko paklausti:(...džiaugiuosi, kad jūs ne iš tų, kurie slepia savo receptus, kad nieks negalėtų pranokti Jūsų ir labai dėkinga esu Jums, kad per šias Kalėdas galėsiu prisiminiti tąąąą skonį...:)*
AtsakytiPanaikintiGiedre, tikiuos, kad tai ir bus taaas skonis :). O prasmės slėpime kažkaip aš niekada neįžvelgiau :)
AtsakytiPanaikintiPats skaniausias tortas, koki teko gaminti. Cia tikras TAS Pensininko receptas :) Aciu! Svarbiausia islaukti ta para laiko, kad gerai susigertu kremas. Nors tepiau jo tikrai negailedama, pjaustant atrode, kad jo beveik nera - viskas susigere. Darydama krema neturejau citrinos rugsties, tai isspaudziau citrinu sulciu, ir cia turbut buvo mano klaida...kremas gavosi gan skystokas, kad ir kiek as ji plakiau :] teko deti zelatinos ir palaikyti saldytuve, kad apstengtu. Kita karta deciau tik citrinu rugsties, o jei kremas vis tiek butu skystas,truputi zelatinos ir torta deciau i issiardoma tortine forma, tada galima ir daugiau kremo pripilti, o tortas turetu gan graziai tvirtai sustingti. Kita diena, ji isemus, galima uzsimaisyti siek tiek kremo ir aptepti sonus, apklijuoti trupiniais. Beje, i tesla dejau perpus maziau cukraus, gavosi pats tas saldumas :)
AtsakytiPanaikintiPats skaniausias tortas, koki teko gaminti. Cia tikras TAS Pensininko receptas :) Aciu! Svarbiausia islaukti ta para laiko, kad gerai susigertu kremas. Nors tepiau jo tikrai negailedama, pjaustant atrode, kad jo beveik nera - viskas susigere. Darydama krema neturejau citrinos rugsties, tai isspaudziau citrinu sulciu, ir cia turbut buvo mano klaida...kremas gavosi gan skystokas, kad ir kiek as ji plakiau :] teko deti zelatinos ir palaikyti saldytuve, kad apstengtu. Kita karta deciau tik citrinu rugsties, o jei kremas vis tiek butu skystas,truputi zelatinos ir torta deciau i issiardoma tortine forma, tada galima ir daugiau kremo pripilti, o tortas turetu gan graziai tvirtai sustingti. Kita diena, ji isemus, galima uzsimaisyti siek tiek kremo ir aptepti sonus, apklijuoti trupiniais. Beje, i tesla dejau perpus maziau cukraus, gavosi pats tas saldumas :)
AtsakytiPanaikintiOi, Ugne, kaip smagu skaityti!
AtsakytiPanaikintiAš jau labai seniai šį tortą begaminau - na, reikia pasakyt, su juo kantrybės reikia turėt:). Todėl laukiu, kad mama pagamintų :)
Jurate: Merginos, kremo konstitencija dar priklauso kokia grietine perkate, geriausia kaimiska, arba 40 proc. dvaro. Ir kuo ilgiau suki, tuo ji darosi tirstesne. Nebijoti citrinos sulciu, ju niekada nepakeis citrinu rugstis.... Linkiu sekmes!
AtsakytiPanaikintinesu kepus sio torto bet mano vyras ji dievina tai teks mokintis i pagalba pasikviesiu daruge kad draugija palaikytu manau kompanijoj gausis skanesnis kepinys...
AtsakytiPanaikintiaciu uz recepta
Anonimiškas, parašykit, kaip sekėsi :)
AtsakytiPanaikintiDekui labai, labai, labai!!!! Pries pora naktu sapnavau pensininko skoni, pabandysiu. O kokios mazdaug talpos stiklines? Pvz 0,3 litro ar pan? Linkejimai, Milda
AtsakytiPanaikintiMano stiklinės turbūt 0.250 l :)
AtsakytiPanaikintiei o kip su tuo pertepimu :( kaip ji paruost ? mes siuo metu ne lietuvoj o dukra butent to mociutes torto nori gimtadieniui mociutes salia ner o is manes kepeja ne kokia :( patarkit jai as pirksiu blynus ir juos pertepsiu ?
AtsakytiPanaikintiOi, bijau, kad nelabai ką ir galiu patarti - niekada nesu pirkusi blynų:).
AtsakytiPanaikintiO as norejau dar labai kvailo klausimo paklausti - kas yra ta 'stikline' to ar ano? Kokia stikline (kokios talpos) imti kaip matavimo vieneta? Ar cia turima omenyje amerikietiski matavimo vientetai (cups)?
AtsakytiPanaikintiLabas, Ugne,
AtsakytiPanaikintiPas mane stiklinė (ir pas mano mamą tokia pati:)) tai tokia senovinė stiklinė, į kurią 250 berods gr ar ko ten telpa. Čia ne tas amerikoniškas skaičiavimas:)
pas mane per sventes tai visad medaus tortas budavo su visokiais kiskuciais ir eglutem puostas ir man jis iki siol asocijuojasi su kaledom ir pati jau keli metai ji kepu. cia kaip suprantu eilinis medaus tortas, tik vietoj sviesto, grietine dedasi. man tik iskilo klausimas, ar tikrai ant tokio skystu produktu kiekio reikia 7 stikliniu miltu?!!! uzmuskit, bet neisivaizduoju, kaip reiks isminkyti, o draugei jis irgi vaikyste primena ir uzsimane butent sito (mano medaus netinka :) ) buciau dekinga, jei atsakytumet kuo greiciau, nes kept jau ryt per pietus reiks :)
AtsakytiPanaikintip.s. senovine rusiska stikline mano ziniom yra 200g, ar as cia kazka maisau?
Anonimiškas peržiūrėjau savo užrašus: nu visur 7 stiklinės surašytos. Labai seniai jau kepiau, tad iš atminties pasakyti negaliu, bet turėtų būti teisinga. O stiklinė ta senovinė, rusiška. Galbūt ir 200 g, nors aš visada įsivaizdavau, kad 250 g:)
AtsakytiPanaikintiLabas vakaras 7stiklines pats tas man as po 250g naudoju:-) Norejau ir as paklausti vat viskas gaunas puikiai skanus tortukas tik man kazkodel gaunas sausokas grietines nedgi daugiau dedu nei nurodyta ydomu ka blogai darau gal sakau grietine pastangdint truputy poto tepti?
AtsakytiPanaikintiDar pasitikslinsiu su mama, kaip ji tiksliai daro. Aš tai iš tiesų, kadangi labai mėgstu kremo pakabliuoti, visada daugiau prisidarydavau, tai taip jau negailėdavau pilti:)
AtsakytiPanaikintiAciu butu gerai dar ryt bandysiu is ryto krema padaryt o y vakara pertept kaip bus pastinges pertepimas:-) na pas mane ir eilute susidaro kaip buna laikas pertepti tortuka kas su saukstais kas su pirstukais:-D
AtsakytiPanaikintiaha, aš kiek save prisimenu, irgi taip pat darydavau:). Su šaukštu laukdavau:)
AtsakytiPanaikintiAr galiu deti kepimo milteliu vietoj sodos? Kokioje temperaturoje kepti blinus?
AtsakytiPanaikintiTaip, tinka. Aš irgi naudoju kepimo miltelius. O kepu kaip ir viską: 180C:)
AtsakytiPanaikintiManau ,kad zelatinas keicia skoni. Darau formeleje ir nebuna sausas.Puosiu sumalus ratu-blynu likucius.Pakepinu daugiau koki blyna ir pasidarau kokiu 3 atspalviu trupinius. Per sieteli juos sijoju .Galima graziausiu paveislu pripiesti ir uzrasu..
AtsakytiPanaikinti