trečiadienis, liepos 22, 2009

Virtinukai su mėlynėmis

Šį kartą pristatysiu visų laikų savo topinį - t.y. patį patį mėgstamiausią - patiekalą: virtinukus su mėlynėmis.

Daugelis apie tokį patiekalą paprastai nėra net girdėję, jau nešnekant apie tai, kad nėra ragavę, tačiau mūsų šeimoje tai visada būdavo firminis liepos mėnesio (na, kada atsiranda miškuose mėlynės) patiekalas. Žiemą, kuomet aš pradedu svaigti, kaip norėčiau virtinukų su mėlynėmis, Nerijus bando įtikinti mane, kad galėčiau pasidaryti virtinukų su mėlynių uogiene (tipo, būtų tas pats), tačiau aš esu nepalenkiama šiuo klausimu: šio patiekalo reikia IŠLAUKTI. Galbūt tame ir yra visa esmė. Galbūt būtent dėlto, kad patiekalo valgymo metas yra labai ribotas t.y. jį galima gamintis tik tuomet, kai yra šviežių mėlynių, jis visuomet man ir buvo ypatingas.

Kai buvau vaikas, tėvai priminkydavo virtinukų tik tiek, kiek galėdavome vienu kartu suvalgyti. Dabar, kai jau esu suaugusi ir pati galiu pasigaminti, aš gaminu tiek, kiek galiu suvalgyti + tiek, kiek telpa šaldymo kameroje. Ir tuomet, labai taupydama, traukiu juos iš kameros ir valgau dar ir tuomet, kai mėlynės jau būna seniai pasibaigusios.

Receptas labai paprastas:
1. Pasigaminame tešlą, kuri tiktų bet kokiems virtiniams. Man skaniausia tešla yra su pienu: 1.5 stiklinės pieno, 1 kiaušinis ir miltų tiek, kad tešla lengvai minkytųsi ir kočiotųsi.
2. Pasiruošiame įdarą: dubenėlį mėlynių sumaišome su cukrumi (tikslių proporcijų tikrai nežinau, nes visada darau iš akies, tačiau cukraus negailiu, nes kitaip įdaras gali gautis rūgštokas).
3. Minkome tešlą, dedame įdarą ir lipdome virtinukus!
4. Prieš valgant, būtinai įsidedame grietinės.

PS. Nuotrauka tai labai jau prasta... Virtinukai atrodo pamėkšliškai, tačiau skonis nuo to nei kiek nesuprastėja! Skanaus!

10 komentarų:

  1. Mano mama irgi jau nuo birželio laukia mėlynių - kada pagaliau "šaltanosius" darysim :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mmm čia tai yra gėriu gėris:), nuo vaikystės juos dievinu ir laukiu mėlynių meto:). Kasmet versdavau mama juos man gaminti, tik aš be grietinės, tiesiog paprastai arba cukrum dar pasibarstau. Net pamiršus buvau,gėda, bet dar spėsiu. O vat su šaldymu nebuvo kilusios minties, reiks pasidaryt taip.
    Be to, aišku, kad su uogiene ne tas pats būtų;), jau geriau šaldytos mėlynės, bet šis skanumynas yra vasarinis visgi:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai, kad gėris:). Aš anksčiau niekada nebuvau sutikus žmonių, kurių šeimoje irgi šis gėris būtų gaminamas, tad dabar labai smagu gauti atsiliepimus, kad ir kitiems šis patiekalas yra ypatingas vasaros patiekalas :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. nieko skanaus nematau, jau geriau virtinukai su varske ir saldus melyniu padazas su grietine,o cia tai dalykas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. skanumelis sits dalyks ;) darom ir su braskem, bet su melynem nepralenkiama :P

    AtsakytiPanaikinti
  6. Apie braškes niekada net nepagalvojau:). Reikės gal irgi pabandyti, jeigu dar turgelyje braškės nesibaigė :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. braskes smulkiai supjaustyti, bet nedeti cukraus, o viskas kitkas taip pat ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Oi, man tai irgi vienas skaniausių patiekalų. Visų laikų, kaip sakant. Kai šią vasarą viešėjome Lietuvoje, mano mama iš anksto buvo jų visą šaldiklį prisišaldžiusi ir vis virė, vis virė - net mūsų vaikai apsilaižydami valgė!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Mano vyriausias tai negali net pagalvoti apie jokį patiekalą, jeigu ten yra įmaišyta kokia nors uoga ar vaisius... Man net silpna pagalvojus, kiek jis praranda :). Todėl džiaugiuos, kad taviškiai mėgsta šią gėrybę:)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nuo vaikystės laikų pats mėgstamiausias patiekalas...

    AtsakytiPanaikinti