pirmadienis, sausio 04, 2010

Mašinų gimtadienis - Justui sukanka 2 (Du!) metai

Daugumai žmonių šventinis Kalėdų laikotarpis baigiasi sulyg Naujaisiais Metais t.y. baigiasi šventinis laikotarpis, ir prasideda pošventinė depresija. O mums šventinis periodas tęsiasi pora dienų ilgiau: sausio 2-ąją švenčiam Justo gimtadienį.

Šiemet Justas pūtė jau dvi žvakutes ant torto. Spėkit, kokia buvo gimtadienio tema? Aha, žinant Justo maniją mašinoms labai sunku atspėti. Be abejo, kad apturėjom „Mašinų“ gimtadienį.

Tiesą pasakius, tikrai nemanau kad dviejų metų gimtadieniui verta investuoti labai daug energijos – bent jau Justas ir jo „chebrytė“ kol kas kuo puikiausiai išsiverčia be ypatingų pramogų, tad labai galvos dėl to nesukau, tačiau norėjosi, kad vaikai jaustų, kad šiandien vis tik yra VAIKIŠKA šventė. Todėl...

Pirmiausia "papuošiau" namus: ištraukiau nežinau iš kur gautą filmo „Ratai“ girliandą, ir pakabinau ją ant sienos...
bei visi kartu pripūtėm balionų (na kaip gi be jų?). Bepučiant vienas balionas sprogo. Jau buvau bemetanti tą sproguolį į šiukšlių kibirą, kai staiga prisiminiau, kad man vaikystėje labai patikdavo „kandžioti“ mažus balionėlius – nežinau, kaip tai paaiškinti, tačiau esmė ta, kad kai koks balionas sprogdavo, mano tėtis iš to baliono skiautės dar susukdavo mažiuką balioniuką, o aš jį dėdavau tarp dantų ir taip susprogdindavau. Šiek tiek perštėdavo burnoje, tačiau smagu būdavo be galo. Pagalvojau, o gal ir Justui patiktų? Todėl išpučiau ir jam. Krimst!... Justas susiraukė... Ir - paprašė, kad dar išpūsčiau. Sprogo balionai ir gimtadienio šventės metu. O kuomet Paulytės tėtis iš sproguolių ėmė gaminti mažučius balionėlius ir duoti kąsti Paulytei, supratau, kad ši pramoga vaikystėje ne man vienai patiko :). Dar Paulytei nespėjus susivokti, ko čia iš jos norima, Justas prišoko, paprašė, kad leistų jam, perkando vieną balionėlį ir vaizdžiai pademonstravo, kaip tai yra daroma.

Šventėje labai pravertė ir mūsų gimtadienio dovana Justui. Kuomet atostogaujame Kurtuvėnuose, Justas labai mėgsta žiūrėti, kaip Paulius žaidžia krepšinį, ir vis bando įmesti pats. Tik kad tas krepšys labai aukštai pakabintas... Todėl gimtadienio proga padovanojome visiškai paprastutį krepšinio lanką, kurį nesunku prikabinti prie bet kokios sienos/durų namuose. Kol kas dar nenusprendėme, kur jį priklijuosime, tad šventės metu krepšinio lentą su krepšiu teko laikyti Nerijui.

Kamuoliukų namuose yra tikrai daug: ir didesnių, ir mažesnių. Žinojau, kad nereikia sukti galvos – visiems vaikams užteks. Bet vat, kad pritrūksim kastuvų, tai nepagalvojau. O pasirodo, šitame sporte be kastuvo – nė iš vietos. Nes į krepšį būtinai reikia mesti tik su kastuvu. O namuose jis – vienas. Todėl visi vaikai su kamuoliukais rankose gražiai sustojo į eilę: vienas paima kastuvą, į jį įdeda kamuoliuką, ir įridena tą kamuoliuką į krepšį. Tuomet kastuvas yra perduodamas kitam vaikui :). Gryna teisybė, kad tokio amžiaus vaikams pramogų galvoti nereikia – tereikia duoti priemones, viskuo kitu jie patys pasirūpins. Nuotraukoje apačioje Justas demonstruoja, kaip žaidžiamas šis žaidimas (gimtadienio metu šitą vietą praleidau ir nenufotografavau)
Beje, vaikai puikiai pakoregavo ir kitą mano pasiūlytą atrakciją – veidelių dažymą. Turiu aš tokią knygutę, kuri moko, kaip galima išdažyti vaikus ir paversti juos visokiausiais gyvūnėliais (labai smarkiai naudojama knygutė pas mus). Taigi, pamačiusi, kad vaikai jau iki valios prisidūko ir jau prašo uždėti „Teletabius“, ištraukiau specialius karnavalinius dažus, ir pasiūliau juos išdažyti. Vaikai iš karto pamiršo televizorių, čiupo dažus į rankus ir puolė... piešti ant manęs. Arba vienas ant kito. Arba ant lovos (bet čia aš, aišku, kalta, kad nenužiūrėjau). O kai jau mane išgražino ir patys buvo gražūs, nulapnojo dailinti savo tėvelių (t.y. tų, kurie leidosi dailinami).
Turėjau pasiruošusi ir dar vieną pramogą, kuri labai atitiko šventės temą, bet taip ir nebuvo panaudota (tiesiog mačiau, kad nėra reikalo). Žodžiu, nupirkau aš tokių gražių lipdukų su mašinomis ir kelių eismo ženklais. Planas buvo toks: esant būtinybei ištraukti didelius didelius piešimo lapus (mano tėtis kaip tik "sukombinavo" mums), nupiešti ten gatves bei leisti vaikams „pripildyti“ gatvę mašinomis, kelio ženklais, medžiais ir t.t. Tačiau kadangi vaikai ir taip visą laiką buvo užsiėmę, nusprendžiau šitą palikti kokiai kitai progai.

Tradiciškai, Justas buvo du kartus pakeltas į orą.
Ir dar, be abejo, buvo tortas. Toks įspūdingas, kad vos tik pradarius dėžutę Justas dantimis įsikibo į jį. Teko paprašyti nors šiek tiek palaukti, kad bent žvakutes galėtumėm uždegti.


Ir vat iš karto pasimatė tėvų apsileidimas – taip ir neišmokėme Justo užpūsti žvakutes. Justas bandė, bandė, kol supyko ir visai nebepūtė. O tuo greitai pasinaudojo pusseserė Paulytė – viens du, ir žvakutės jau buvo užpūstos! Ir vėl gavom uždegti, nes ir Pauliukas tada užsinorėjo užpūsti. Ir dar kartą, nes negi Martynui to neleisi? Įdomiausia, kad kitą dieną, jau be svečių šurmulio, uždegėm žvakutes dar kartą, ir Justas kui puikiausiai jas užpūtė. Na o šventę vainikavo galingas fejerverkas – čia jau tėvelio dovana. Sulyg šiuo fejerverku ir užbaigėm šių metų šventinį maratoną.



Kiti mūsų švęsti gimtadieniai:Juliaus 3-jų metų Gyvačių gimtadienis
Justo 4-ių metų Varliukų ir Gandro šventė
Juliaus 2-ų metų Mėlynojo Autobusiuko šventė
Aušrinės 12-asis gimtadienis Pasakų Karalystėje
Justo 3-asis Traukinukų gimtadienis
Juliaus 1-asis gimtadienis
Aušrinės 11-asis Vaiduoklių gimtadienis
Pauliaus 12-asis gimtadienis
Aušrinės 8-erių metų Gyvačių Vakarėlis
Pauliaus 8-erių metų Dinozaurų gimtadienis
Pauliaus 9-erių metų Ateivių gimtadienis
11-mečio gimtadienio šventė "Laiko mašina" 

8 komentarai:

  1. sveikinam justa su gimtadieniu linkime daug sveikatos ir augti dideliam





    viktorija

    AtsakytiPanaikinti
  2. O vaikai gavę papiešt ant veido paskui su kokiais paprastais tušinukais nebando? Nes aš galvoju irgi gal nupirkti tų dažų dukrytės šventei, bet kažkaip pagalvojau, kad šventei praėjus gali tekt ilgai ir nuodobžiai kartoti, kad su tušinuku nereikia piešti... hmmm....

    AtsakytiPanaikinti
  3. Indre, tiesą pasakius, net nežinau, ką ir atsakyt. Matai... mano vaikai beveik visada vaikšto išsiteplioję, o aš to visiškai nesureikšminu:). Jeigu tik į rankas paima tušinuką, tai būtinai eina per visus šeimos narius, ir ant delno piešia širdutę (čia kai į darželį Justą pradėjau vesti, jam ant rankų tokią piešdavau), jeigu pasiima flomasterius - kokias kojas išsipaišo :). Bet kažkokios gimtadienio įtakos tikrai nepastebėjau:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū už gimtadienio aprašymą - gavau tarsi stumtelėjimą organizuoti vaikišką teminį gimtadienį savo mažyliui. Patirties neturiu, tad kilo keletas klausimų. Kokio amžiaus vaikai dalyvavo (nerimauju,kad užduotys nebūtų per lengvos, nuobodžios, vyresniems)? Ką visą tą laiką vaikams žaidžiant veikė jų tėvai? Kiek maždaug laiko truko gimtadienio šventė?

    Ačiū už atsakymus.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Laba diena, Aušra. O kiek metų Jūsų mažyliui? Aš iš tikrųjų, vaikiškų gimtadienių atvejais, aš elgiuosi labai egoistiškai: dažniausiai aš svarstau tik apie tai, kad užduotys ir pats gimtadienis būtų įdomus ir nenuobodus pačiam jubilijatui. Todėl užduotis renku pagal jį. Tačiau kažkaip patirtis rodo, kad nesvarbu, kokios užduotėlės bus parinktos: jos bus smagios visiems. Net ir suaugusiems.
    Apskritai paėmus, yra tokių "universalių" užduočių: pvz. užduotys balionuose (susprogdini balioną ir turi įvykdyti joje esančią užduotį) - netgi jeigu užduotys bus tik tokio lygio kaip "Paspausk ranką visiems gimtadienio dalyviams", "Pakriuksėk kaip paršiukas" ir t.t., galit net neabejoti, kad patiks visiems. Arba pataikymas į taikinį - į kibirėlį, į lanką ar bet ką kitą: šiuo atveju, vyresniesiems gali būti nubrėžta viena riba nuo kurios jie turi taikyti, mažiukams - kita.
    Kuo vyresnis jubilijatas (ir jo draugai), tuo sudėtingesnes užduotis aš duodu. Pavyzdžiui, nebūtų didelės prasmės mažiukams duoti užkoduotas užduotis (aš be galo mėgstu žaisti su mįslėm), arba lobių žemėlapį, tačiau tam tikras užduotėles (kažką suskaičiuoti, atrasti ir pan) galima duoti ir mažiukams: vyresnėliai jiems pagelbės.
    Su suaugusiais atskira kalba. Pas mus paprastai jie sėdi ir plepa:). Arba padeda savo vaikams vykdyti užduotėles. Į Pauliaus (savo vyriausio vaiko) gimtadienį aš iš vis suaugusių nekviesdavau, tad galvojau, kad neužilgo tokią taisyklę įvesim ir mažiesiems vaikams, tačiau kuo toliau, tuo labiau galvoju, kad šios minties atsisakysiu: iš tikrųjų, pas mus į gimtadienį kol kas susirenka tik draugai, tad iš tikrųjų, tokia labai šauni ir smagi šventė visiems gaunasi. Taip pat esu mačiusi gimtadienių, kur suaugę lygiai taip pat turi dalyvauti užduotyse - manau, kad irgi turėtų būti labai smagu.
    Pas mus gimtadieniai trunka labai įvairiai. Pati gimtadienio šventė tikrai netrunka ilgai - mūsų abu mažiukai vaikai vis dar miega pietų miego, tad gimtadienį organizuojame iš ryto iki visų vaikų miego (gaunasi kokios 3 valandos), tačiau pasitaiko, kad po pietų miego vėl visi susirenkame pratęsimo:)

    Linkiu gero gimtadienio - rašykite, jei dar kas būtų įdomu! Ir linkiu gero gimtadienio:)

    AtsakytiPanaikinti